Exista mai multe aspecte pe care evaluatorul le va lua in considerare cand evalueaza pretul unei locuinte. Unul dintre acestea va fi starea si calitatea constructiei in cauza. Pe langa acestea se adauga tipul finisajelor si alte imbunatatiri realizate, atat la interior, cat si la exterior. Nu in ultimul rand, un garaj sau o parcare vor ajuta si ele la cresterea valorii totale.
Atunci cand se realizeaza o evaluare, primul aspect ce se ia in calcul este documentatia si aceasta trebuie realizata corect din punct de vedre legal. Dupa aceea, nivelul de igiena si aspectul estetic al imobilului trebuie sa fie ridicate, acestea fiind primele puncte pe care le observa evaluatorul. Pe de alta parte, ar fi o greseala sa faci investitii foarte mari, doar pentru ca locuinta sa arate mai bine, pentru ca nu le vei recupera la vanzare.
Alti factori foarte importanti ce sunt luati in calcul cand se determina valoarea unui imobil sunt amplasamentul, zona, pozitionarea si vecinatatile. Astfel, evaluatorul urmareste daca imobilul este situat central, daca are acces la magazine si la mijloacele de transport in comun, informeaza www.evaluatori-imobiliari.net. Pe langa acesta se mai verifica si infrastructura, distanta fata de scoli si parcuri sau fata de centrele comerciale. Nu in ultimul rand, se verifica aspecte precum calitatea aerului si nivelul de poluare.
In prima etapa proprietarul este responsabil sa ii ofere evaluatorului mai multe acte prin care sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra imobilului. Astfel, vei avea nevoie de actele de proprietate in original ale imobilului, dar si de documentatia cadastrala. In acelasi timp, nu uita sa ai la tine si documentele personale, pentru a demonstra ca tu esti proprietarul de drept.
Daca vorbim despre o casa pe de alta parte, in mod suplimentar va fi nevoie si de cartea tehnica a constructiei. Ofiterul de credit este obligat sa copieze aceste documente, sa le conformeze cu originalul si sa le adauge la dosar. Dupa ce evaluatorul verifica documentele pe care le ai, realizeaza si o inspectie la fata locului pentru a aduna date suplimentare despre constructie si imprejurimi.
Atunci cand lucrezi cu o banca, de cele mai multe ori va trebui sa alegi dintr-o lista de evaluatori autorizati de banca. In foarte putine cazuri iti va fi acceptat un raport facut de un evaluator ales de tine care nu e validat de banca. In mod normal preturile pentru o evaluare imobiliara Braila incep de la 100 de euro si pot depasi 300, in functie de marimea si complexitatea imobilului.
Cum se realizeaza evaluarea mai concret?
In prima faza, evaluatorul realizeaza o inspectie a imobilului si strange cat mai multe informatii. Acestea vor fi folosite ulterior pentru a determina pretul corect al locuintei in cauza. Prima etapa presupune verificare instalatiilor electrice si a celor sanitare, a termoizolatiei si a materialelor utilizate la constructia cladirii. Pe langa acestea se mai adauga verificarea modului de incalzire, a nivelului de umiditate, a gradului de luminozitate si a altor dotari care exista in imobil.
Evaluatorul este obligat sa iti solicite si sa adune informatii si despre alti factori externi, cum ar fi nivelul de zgomot sau de poluare din acea zona. De asemenea, se urmareste pozitionarea imobilului, locurile de parcare, caile de acces, spatiile verzi si cele de joaca, accesul la mijloacele de transport in comun sau la centrele comerciale si existenta dependintelor.
Nu in ultimul rand, evaluatorul autorizat analizeaza cladirea ca si ansamblu si tine cont de vechimea acesteia, de modul de construire a structurii de rezistenta, de materialele folosite la construire, dar si de instalatiile si echipamentele care exista.
Pe baza tuturor detaliilor pe care le-am amintit in acest articol, evaluatorul va determina pretul corect al imobilului in cauza.