1. Spuneti-le clientilor!
Multi ”experti in curatenie” sustin ca o crestere de pret este mult mai lina atunci cand pur si simplu nu le spuneti clientilor despre asta. Cum este asta corect fata de clientii dumneavoastra?
Nu ii ascultati. Trebuie sa fiti sinceri si sa le spuneti clientilor dumneavoastra.
Intrebati-va: cum ati dori sa fiti tratat? Ati vrea ca instalatorul dumneavoastra sa va furiseze niste costuri in plus? Nu! Asadar, fiti corect fata de clientii dumneavoastra. Fiti sinceri, si asigurati-va ca le trimiteti o scrisoare sau un e-mail inainte sa cresteti preturile.
2. Nu incepeti cu clientii nemultumiti
Evitati sa cresteti preturile in cazul clientilor care au avut recent o experienta neplacuta:
- Daca ati primit recent reclamatii;
- Daca le-ati cauzat recent pagube.
Remediati problemele, apoi incercati sa le oferiti servicii de calitate. Dupa cateva luni, puteti sa va ganditi la majorarea preturilor.
3. Actionati cu fermitate
Atunci cand anuntati cresterea preturilor, nu incercati sa ”indulciti lovitura” dand de inteles clientilor ca vor putea sa isi negocieze preturile. Si, cel mai important…nu va cereti scuze!! Unii clienti vor crede ca nu sunteti sincer Unii clienti vor crede ca nici dumneavoastra nu considerati ca meritati cresterea preturilor.
Conduceti o afacere minunata. Preturile mai mari sunt o dovada a valorii dumneavoastra. Asumati-va acest lucru.
4. Educati-va clientii
Va aduceti aminte cat de nestiutor erati atunci cand ati inceput afacerea? Clientii dumneavoastra sunt si mai nestiutori. Ei nu stiu nimic despe curatenie (decat poate sa dea cu mopul, dar multi dintre ei gresesc si aici). Dumneavoastra sunteti profesionistul – de aceea au incredere in dumneavoastra. Asadar castigati-le increderea.
Spuneti-le clientilor de ce trebuie sa cresteti preturile – explicati-le cum va faceti treaba. Nu va fie teama sa ”ridicati capota” si sa le aratati care sunt costurile necesare pentru ca afacerea dumneavoastra sa functioneze oferind calitate maxima:
- Aratati-le cum le puteti aduce plus-valoare;
- Spuneti-le despre cum aduceti cei mai buni angajati;
- Explicati-le costul produselor de calitate;
- Dovediti-le ca sunteti o autoritate in domeniu, si clientii vor accepta bucurosi noile preturi.
5. Multumiti-le clientilor pentru intelegere
Multumiti-le clientilor pentru loialitate. Multumiti-le pentru ca isi asuma un risc si lucreaza cu dumneavoastra. Multumiti-le pentru ca raman alaturi de dumneavoastra. Cui nu ii place sa primeasca multumiri?
6. Testati de jos in sus
Daca aveti 100 de clienti, majorati preturile pentru toti deodata? Cu siguranta nu! Incepeti cu cel mai putin profitabili clienti. Trimiteti-le majorarile de preturi lor intai, si vedeti cum reactioneaza. Ei va vor comunica toate obiectiile lor, si va puteti pregati pentru urmatoarea runda. In acest fel aveti sanse mult mai mari sa pastrati clientii importanti.
7. La urmatoarea dumneavoastra vizita…depasiti asteptarile
Pentru urmatoarele cateva programari dupa ce ati majorat preturile, trebuie sa demonstrati ca meritati acei bani in plus. Nu le spuneti clientilor ca vreti sa depasiti asteptarile, pur si simplu asigurati-va ca oferiti acele finisaje suplimentare pentru a le aminti faptul ca firma dumneavoastra chiar isi merita pretul.