Lucruri importante de verificat in timpul inspectiei periodice a masinii

Cand va aflati in masina, siguranta trebuie sa fie pe primul loc de fiecare data. Prin urmare, este important ca vehiculul sa fie intr-o stare tehnica foarte buna. De unde stiti ca masina poate fi condusa in siguranta in toate conditiile? E simplu! Prin efectuarea la timp unui control tehnic, eliberati vehiculul de uzura prematura si de reparatiile costisitoare care ar fi putut fi evitate.

Acest control (a nu se confunda cu inspectia tehnica periodica obligatorie) trebuie facut intotdeauna la timp, in functie de tipul masinii, de frecventa de utilizare si de varsta acesteia. Acest proces include o varietate de inspectii, teste si activitati de intretinere si, atunci cand toate operatiunile sunt efectuate, soferul si ceilalti pasageri pot merge la drum fara griji.

Ce presupune verificarea masinii?

Pentru a fi sigur ca vehiculul pe care il conduceti va poate transporta in siguranta de la punctul A la punctul B fara a va crea probleme, exista o serie de operatiuni care trebuie efectuate. Activitatile de intretinere pot fi realizate de personalul garajului la care mergeti in mod regulat sau chiar de dumneavoastra, in cazul in care aveti experienta sau expertiza in efectuarea uneia dintre aceste operatiuni.

Site-ul www.statie-itp.net va prezinta elementele prioritare in timpul unei verificari dpdv tehnic:

 • Inspectie vizuala a motorului pentru a detecta orice urma de ulei sau alte tipuri de lichide;
 • Inspectia stabilitatii rotilor si a geometriei acestora;
 • Inspectia mecanismului de directie;
 • Inspectia si schimbarea centurilor (daca este nevoie);
 • Schimbarea uleiului de motor, a servodirectiei sau a cutiei de viteze;
 • Schimbarea filtrelor de aer, ulei si a filtrelor de polen;
 • Inspectia placutelor si a franelor de picior (dupa caz) si schimbarea acestora;
 • Inspectia farurilor (faza scurta, faza lunga, semnalizare, stopuri si marsarier);
 • Inspectia si schimbarea lichidului de frana (daca este necesar);
 • Inspectia si completarea solutiei antigel;
 • Inspectia luminilor de avertizare a tabloului de bord;
 • Schimbarea bujiilor, daca este nevoie.

Acestea sunt principalele elemente care contribuie la siguranta pasagerilor in timpul conducerii. Cu toate acestea, exista o serie de verificari care trebuie efectuate pentru a spori confortul celor din masina. De exemplu, curatarea aparatului de aer conditionat, reincarcarea cu freon si verificarea nivelului de racire apartin acestei categorii.

De asemenea, verificarea defectelor estetice precum rugina sau zgarieturile este importanta. De exemplu, rugina se raspandeste foarte repede atunci cand vehiculul este tinut in zone cu niveluri ridicate de umiditate, si acest lucru poate reduce calitatea si rezistenta anumitor piese.

Schimbarea curelei de distributie, a rolei de tensionare, lubrifierea suruburilor in zone de importanta majora sunt, de asemenea, activitati esentiale, dar nu trebuie efectuate des. In general, manualul de instructiuni al masinii specifica intervalele necesare pentru inspectia si schimbarea acestor piese.

Cat de frecvent trebuie efectuat un control auto?

Exista multe pareri despre momentul potrivit pentru a efectua o verificare generala a masinii. Astfel, veti auzi variante in care verificarea ar trebui efectuata dupa 10.000, 15.000 sau chiar 20.000 de kilometri parcursi. De asemenea, exista persoane care sustin ca controlul masinii ar trebui efectuat numai inainte de inspectia tehnica periodica (ITP).

Timpul optim pentru o verifiare difera in functie de stilul de conducere, de intretinerea masinii, de piesele si consumabilele auto utilizate sau de mediu. Cel mai bine este sa urmati indicatiile producatorului prezente in manualul de instructiuni al masinii. Acest lucru este foarte important mai ales avand in vedere ca producatorii precum Opel, Dacia, Renault, Volkswagen si altii pot avea indici diferiti atunci cand este momentul potrivit pentru a efectua inspectia masinii.