Contabilitate pentru rent-a-car

Cum alegeti un expert contabil pentru firma Dvs de rent-a-car?

Deoarece decizia alegerii unui expert contabil pentru compania Dvs de rent-a-car nu este foarte simplu de luat, va recomandam cateva lucruri de luat in calcul cand cautati un expert contabil pentru firma dumneavoastră:

 • Acreditarile: reprezintă neindoielnic niste elemente esentiale deoarece, fara studii superioare economice finalizate printr-o diploma, respectiv acreditarea de catre CECCAR nu puteti sa aveti contabilitatea asigurata in conformitate cu cerintele legale.
 • Experienta: este de dorit sa alegeti un contabil cu o bogata experienta in activitatea sa (cu servicii de contabilitate prestate in mai multe domenii de activitate) dar si cu multe recomandari bune din partea unor alti clienti.
  In functie de ca de complexa este activitatea dumneavoastră, trebuie sa verificati daca expertul contabil va poate presta oricare servicii de care aveti nevoie: salarizarea si administrarea personalului, gestiune etc. Adesea, in piata sunt asteptari privind contabilul ca sa aiba si bogate cunostinte juridice ne spun cei de la firme-contabilitate.net, in majoritatea cazurilor pentru rezolvarea si a problemelor de la Registrul Comertului. Deci, daca estimati ca veti avea nevoie si de astfel de cunostinte, este indicat sa verificati daca respectivul expert contabil vi le poate asigura, atat direct, cat si prin intermediul colaboratorilor sai.
 • Claritate si transparenta: un bun contabil este capabil sa va poata „traduce”, in termeni cat mai simpli si clari; mecanismele contabile, totodata oferind o transparenta permanenta a activitatilor desfasurate. Ceea ce inseamna nu doar depunerea in timp a unor declaratii fiscale, dar si efectuarea unor analize financiare asupra activitatii de inchiriat automobile, cu anticiparea unor taxe de plata, o consultare permanenta aprioric luarii unor decizii in afacere, previzionarea efectelor impactului unor masuri fiscale noi s.a.m.d. Unii contabili isi stabilesc tarifele pentru serviciile prestate functie de nivelul de implicare solicitat, percepand atat un tarif de baza, doar pentru depunerea declaratiilor, dar si tarife orare speciale pentru consultanta in plus.
 • Comunicare: un contabil trebuie sa poata comunica frecvent cu dumneavoastră si sa va tina permanent la curent cu absolut tot ce se petrece in firma ta. Este foarte important sa fie o persoana deschisa, sa puteti schimba cat mai multe informatii pe mail, pentru evitarea pierderii de timp cu diverse intalniri asa cum ar fi pentru predarea documentelor in format fizic.
 • Continuitate: un contabil trebuie sa va asigure o anumita continuitate a serviciilor sale prestate, respectiv sa poata presta aceste servicii contabile pe o perioada de timp cat mai lunga, pentru evitarea situatiei schimbarii dese a contabilului firmei dumneavoastră.
 • Asumarea responsabilitatii: un expert contabil isi va asuma responsabilitatea privind toate serviciile prestate catre compania Dvs de inchirieri de masini.
 • Pretul serviciilor: un onorariu perceput de catre un contabil va diferi in functie de multe aspecte, cum ar fi: marimea firmei, numarul de tranzactii efectuate, numarul de salariati din fima, consultanta necesara, unele servicii aditionale. Trebuie sa fiti atent la tarifele prezentate pentru a va asigura ca puteti sustine costurile respective din veniturile generate, dar nu acestea trebuie sa fie elementul-cheie in alegerea expertului contabil, intrucat un pret mic poate atrage unele riscuri dar si cheltuieli foarte greu suportabile.
 • Asistenta: in cazul unor controale din partea institutiilor abilitate si in special ale ANAF, este necesar ca expertul contabil sa fie prezent intrucat este unica persoana ce poate oferi toate informatiile relevante referitoare la inregistrarile facute.
 • Utilizarea unui soft special de contabilitate: trebuie sa va asigurati ca expertul contabil sau firma de contabilitate pe care ii contractati foloseste soft de contabilitate autorizat si nu improvizatii software. Folosirea softului de contabilitate autorizat este necesara pentru calculul exact al rezultatelor financiare si micsorarea timpului procesarii informatiilor, dar si pentru a pastra centralizat toate informatiile precum si generarea rapoartelor legate de firma Dvs de rent-a-car.