Laptopurile au devenit in ziua de astazi un device indispensabil in viata noastra, totul indrepdandu-se spre o solutie complexa de unde ne putem desfasura activitatea. Fie ca vrei sa dai un mail important in timp ce astepti pe cineva, fie ca vrei sa vezi un film in timp ce calatoresti cu un mijloc de transport laptopul si conexiunea la internet au devenit o necesitate. Putem rezuma totul in doar trei cuvinte flexibilitate, eficienta si rapiditate. Daca dorim sa achizitionam un laptop trebuie sa avem in vedere cel putin doi factori esentiali:
- bugetul pentru achizitie
- in ce scop vom utiliza acel laptop (browsing, gaming, editare grafica, etc)
Dupa stabilirea bugetului ne putem orienta catre un laptop nou sau unul second hand. Indiferent de alegere trebuie sa tinem cont de faptul ca technologia este intr-o continua expansiune si ne asumam riscul de a plati astazi 1000 ron, iar maine acelasi lucru sa valoreze 500 ron. Dupa stabilirea bugetului ne indreptam atentie asupra performantelor dorite. Ne putem raporta la programele de care avem nevoie in majoratatea timpului si sa facem o lista cu top 3 aplicatii uzuale.
Ne putem documenta ce resurse minime necesita programele noastre pentru a rula in bune conditii si sa adaugam cel putin 20% la performantele de care avem nevoie, dar sa avem in vedere si faptul ca este posibil ca ele sa ruleze in paralel, ceea ce inseamna ca trebuie sa sa crestem performanta device-ului. Chiar daca ne dorim un lucru calitativ, ieftin si longeviv trebuie sa intelegem ca nu le putem avea chiar pe toate. Chiar producatorii creeaza laptopurile pentru un anumit segment de piata – fie el de gaming, editare grafica, calcul tabelar etc.
Fiecare persoana isi alege laptopul in functie de necesitati: pentru anumite persoane un criteriu esential il reprezinta diagonala ecranului, pentru altele viteza de procesare. In continuare, angajatii unui service de reparatii PC ne fac o scurta prezentare a componentelor importante ale unui laptop:
Placa de baza
Este o componenta esentiala in care se ataseaza restul componentelor. Este asemenea sasiului unei masini, fara ea laptopul nu ar putea functiona.
Procesorul
A doua componenta importanta in ansamblul unui laptop. Exista 2 mari firme de procesoare Intel si AMD. Reprezinta motorul masinii ce va da puterea de procesare, adica viteza cu care se vor prelucra instructiunile. Exista o gama variata de procesoare pe care le putem consulta in detaliu pe siteurile producatorilor specificati mai sus. Principalele sale caracteristici sunt memoria cache si frecventa. Fiecare tip de procesor foloseste o anumita technologie in functie de scopul pentru care este destinat utilizarii. Cele mai noiua si performanta este Sandy Bridge (comercializate sub denumirea de intel Core i3, Intel Core i5 si Intel Core i7). De retinut ca numarul 3,5,7 din demumirea procesorului nu reprezinta numarul de nuclee, acestea sunt indicative orientative ale puterii de procesoare.
O sa enumaram cateva tipuri de procesor, fiindca reprezinta o piesa esentiala:
- Intel Core 2
- Pentium dual-core (2 nuclee)
- Procesorul Celeron
- Procesorul Intel Core i3
- Procesorul Intel Core i5
- Procesorul Intel Core i7
Memoria RAM
Functioneaza in coordonare cu procesorul si este de preferat sa o alegi in functie de caracteristicile procesorului. Exista mai multe tipuri de memorie in functie de performante: DDR1, DDR2, DDR3 si DDR4.
Hard diskul
Reprezinta spatiul de stocare al datelor. Acesta trebuie ales in functie de cantitatea de informatie de care ai nevoie si rapiditatea cu care aceasta sa fie accesata, conform site-ului Reparatii-calculatoare.net.
Placa video
Aceasta este esentiala daca ne referim in special la jocuri unde avem efecte grafice complexe. Daca pentru tine calitatea imaginii este importanta, atunci trebuie sa o alegi cu atentie. Aici putem alege o placa video dedicata sau integrata.
Placa de sunet
Chiar daca placa de baza are o placa de sunet integrata calitatea acesteia lasa de dorit si este nevoie de una performanta in functie de nevoile tale. De precizat ca un sistem audio nu tine locul uneia performante.
Acestea sunt cele mai importante componente ale unui laptop si ele trebuie sa functioneze in armonie. O singura piesa aleasa gresit poate dauna performantelor dramatic. De aceea recomand sa consultati un specialist daca nu sunteti sigur de rolul si compatibilitatea componentelor.
Laptopurile second hand prezinta un potential risc datorita lipsei garantiei, dar si un pret mai bun. In acest caz va recomandam ca atunci cand planuiti sa cumparati calculatoare second hand sa va adresati unui magazin serios, care poate sa ofere atat consultanta cat si garantie.