Sa faceti o pana de cauciuc – oricand s-ar intampla – este intotdeauna o problema imensa. Va vedeati linistit de treaba si dintr-o data „boom!” Coboriti pentru a verifica daunele si observati ca anvelopa are pana. Acum ce? Un lucru pe care nu ar trebui sa-l faceti atunci cand faceti pana de cauciuc este sa continuati sa conduceti. Fara o anvelopa adecvata, va puteti deteriora grav roata, ceea ce va determina necesitatea inlocuirii anvelopei. O pana de cauciuc este cauzata fie de o intepare, defectare a anvelopei, deteriorarea sistemului de supape, uzura excesiva, separarea anvelopei si a jantei, fie o explozie din cauza supraumflarii sau a subumflarii anvelopei. Schimbarea unei anvelope sparte va fi mai usoara daca va pregatiti pentru acest eveniment.
Multi oameni nu stiu cum sa schimbe o anvelopa sparta si nici macar nu se gandesc la situatie pana cand nu sunt blocati pe marginea drumului. Nu mai trebuie sa asteptam pe marginea drumului si sa speram ca cineva se va opri pentru a ne ajuta, observa www.vulcanizare.net. Tehnologia ne-a oferit o multime de asistenta pentru a ne ajuta sa ne simtim mai putin frustrati. De la tutoriale si videoclipuri online pana la servicii de asistenta rutiera, puteti sa va reparati in siguranta cauciucul spart si sa va intoarceti la drum.
Iata cateva semne prin care va dati seama ca anvelopa este sparta cand conduceti:
- dificultate de accelerare;
- senzatie de glisare pe partea afectata a masinii;
- o pocnitura;
- manipularea incorecta sau intarziata la schimbarea benzii, la curbe sau la rotire.
Ce trebuie sa faceti cand aveti o pana de cauciuc
Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti atunci cand obtii o anvelopa sparta este sa va opriti din condus si sa mergeti intr-o zona sigura, departe de trafic. Nu conduceti niciodata cu cauciucul dezumflat decat daca este necesar. Veti distruge orice sansa de a repara anvelopa si va poate deteriora roata in acest proces. Porniti-va avariile pentru a avertiza ceilalti soferi despre problema si pentru a-i permite vehiculului dumneavoastra sa fie vizibil pe timp de noapte.
Apoi, iesiti din masina si inspectati-va anvelopele pentru a afla care anvelopa este sparta sau daca sunt afectate mai multe anvelope. Dupa ce ati facut acest lucru, puteti incerca fie sa schimbati cauciucul dezumflat cu un cauciuc de rezerva, daca stiti sa faceti asta. Veti avea nevoie de un cric pentru masina, cheie pentru anvelope si, desigur, o anvelopa de rezerva.
O anvelopa de rezerva, cu exceptia cazului in care este o rezerva normala (de dimensiuni mari), nu trebuie lasata definitiv pe masina. Ar trebui utilizata numai pentru a va deplasa vehiculul in siguranta la cel mai apropiat service de reparatii auto, astfel incat un mecanic sa va poata repara cu usurinta anvelopa dezumflata sau, daca anvelopa a fost deteriorata la reparatie, va trebui sa cumparati o anvelopa noua. Daca nu va puteti schimba anvelopa, apelati la o companie de asistenta rutiera de urgenta care ofera servicii 24/7 pentru soferii care au probleme cu masina in momente si locuri mai putin ideale – asta daca nu aveti norocul sa faceti pana exact langa o vulcanizare de anvelope.
O anvelopa sparta trebuie reparata sau inlocuita cat mai curand posibil. Cu anvelopele de rezerva obisnuite nu trebuie sa conduceti pe distante lungi. Cu aceste anvelope trebuie sa se circule pe o distanta de cel mult 100 de km. Pregateste-te pentru o pana de cauciuc inainte ca aceasta sa se intample si vei reveni la drum in cel mai scurt timp. Anvelopele dumneavoastra au o durata de viata finita, deci este important sa va intretineti in mod corespunzator anvelopele cu servicii regulate de verificare a anvelopelor, sa le inspectati pentru semne de deteriorare si daca e nevoie de anvelope noi si sa aveti grija in mod adecvat de o pana de cauciuc in cazul in care se va intampla.